Sirály24

Mosolyogj akkor is ha fáj!!


Karácsonyi sült pulyka

Karácsonyi pulykaA karácsonyi menü egyik hagyományos étele a sült pulyka. Általában több fős családi vacsorára vagy ebédre készítjük, így természetesen nagyobb pulykára van szükségünk. Azonban a pulyka húsa elég száraz –  és minél tovább sütjük, annál jobban kiszárad. Továbbá nagyon oda kell figyelni arra is, hogy a hús alaposan átsüljön, különben ételmérgezést kaphatunk! Tehát a karácsonyi sült pulyka készítése egy komoly feladat, annak ellenére, hogy valójában magától elkészül a sütőben, azaz nem kell sürögni-forogni körülötte. A finom és omlós pulyka titka alapjában az előkészítésben és a végső simításokban rejlik (tálalás, szószok, köretek). Íme néhány tuti tipp és recept egy sikeres ünnepi fogáshoz..

Előkészületek

  • Lehetőleg vásároljunk friss, regionális, bio pulykát vagy a lehető legjobb minőségű, megfelelő tartás alatt tenyésztett szárnyast (lásd tudatos vásárlás). Ha hetekkel korábban találunk valami akciós vagy vidékről beszerezhető pulykát – vegyük meg és fagyasszuk le. (de kerüljük a bolti fagyasztott terméket!)
  • A pulyka nagysága attól függ, hogy hány emberre sütjük. Személyenként 35-45 dkg-val számoljunk. Lehetőleg ne vegyünk túl nagy pulykát, különben még februárban is a maradékot esszük! Továbbá vegyük figyelembe a sütőnk nagyságát – az óriás pulyka nem minden sütőbe fér be!
  • A pulyka sütésének idejét a következő módon kalkulálhatjuk: számoljunk 20 percet  45 dkg-ként és adjunk hozzá plusz 20 percet. Ha a pulyka  súlya 6.75kg-nál  több, akkor 15 percet számolunk 45dkg-ként és extra 15 percet adunk a sütés idejéhez.
  • A pulykát 2 órával sütés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Fagyaszott húst legalább 24 órával korábban vegyük ki a mélyhűtőből.
  • A pulykát tisztítsuk meg alaposan a tollaktól és szálkáktól – mossuk át kívül-belül majd töröljük szárazra.
  • Minél nagyobb a pulyka, annál könnyebben kiszárad, így ne feledjünk szalonnát és sok vajat is vásárolni!

Receptek

Szalonnás pulykaSzalonnás pulyka

A következő recept egy klasszikus karácsonyi sült pulyka. Nagyobb pulyka esetén számoljunk több hozzávalóval.

Hozzávalók: 3 kg pulyka, 12 csík szalonnás bacon, 25dkg vaj

Elkészítés

  1. Az ujjainkat használva dörzsöljük be alaposan a pulyka húsát vajjal a bőr alatt. Töltsük meg töltelékkel a pulyka nyakát és-vagy belsejét, majd borítsuk be a mellkast a bacon csíkokkal.
  2. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a keletkezett szafttal leöntjük. A sütőt lejjebb állítjuk 180 fokra és 2 órán keresztül sütjük, félóránként locsolgatjuk.
  3. Kivesszük a sütőből és megszúrjuk a combjánál egy késsel – ha tiszta levet enged, akkor kész van. Ha véres a lé, akkor tovább sütjük. Nagyobb pulykák esetében a sütési időt kalkuláljuk ki  a fentiek szerint.
  4. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk. Pihentetjük addig, amíg elkészítjük a szószt és befejezzük a köreteket.
  5. Az ünnepi asztalon szeleteljük.

Citromos sült pulykaCitromos sült pulyka

Ez a recept egy aromás, friss változat.

Hozzávalók: 4kg pulyka, 1 citrom, 1 hagyma, 10dkg vaj

Elkészítés

  1. A citrom kicsavart levével ill. citrom darabokkal jól bedörzsöljük a pulykát , megtöltjük a nyakát töltelékkel, a belsejét  a citrom darabokkal és félbe vágott hagymával.
  2. A vajat megolvasztjuk és leöntjük a pulykát – alaposan elkenjük vele a bőrét.
  3. Mellkassal lefelé egy olajozott, non-stick tepsiben 180 fokon sütjük, félóránként locsolgatjuk a keletkezett szafttal.
  4. 40 perccel a kiszámolt szükséges idő előtt kivesszük a sütőből és egy húshőmérőt a comb legvastagabb részébe szúrunk. Óvatosan átfordítjuk a pulykát, meglocsoljuk a szafttal és tovább sütjük addig, amíg 75 fokot nem mutat a hőmérő (vagy tiszta levet nem enged, ha megszúrjuk).
  5. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy meleg tálcára, letakarjuk  és pihentetjük.

Majonézes zöldborsósaláta


MAJONÉZES ZÖLDBORSÓSALÁTA

 

Hozzávalók:

40 dkg zöldborsó tisztán (lehet fagyasztott is)

25 dkg majonéz

1 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

Fél citrom leve

Fél csomag petrezselyemzöld.

 

Elkészítés:

A zöldborsót enyhén sózott, forrásban lévő vízbe teszem. Kb. 10 perc alatt puhára főzöm, leszűröm, és kihűtöm.

A majonézt ízesítem a porcukorral, fél citrom levével, alaposan kikeverem. Ha kihűlt a borsó, összekeverem, hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet, és petrezselyemzöld levélkékkel díszítem.

Jól behűtöm.

 

Friss bagettel, vagy kenyérrel tálalom.



Sajttekercs


SAJTTEKERCS

 

Hozzávalók:

30 dkg trappista sajt

3 db főtt tojás

30 dkg párizsi

15 dkg vaj, vagy margarin

1 db kisebb fej hagyma

Petrezselyemzöld

Só, frissen őrölt bors.

 

 

Elkészítés:

Forrásban lévő vízbe tesszük a sajtot, lefedve 30-35 percig főzzük, addig elkészítjük a krémet:

A tojásokat keményre főzzük, ha kihűltek, egy tálba reszeljük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a tojáshoz adjuk. Belereszeljük a hagymát, hozzáadjuk a vajat, és ízesítjük sóval, borssal. Jó krémesre kikeverjük.

 

Ha már puha a sajt, leszűrjük, és alufóliával borított gyúródeszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. A kinyújtott sajtra fektetjük a párizsi szeleteket egymás mellé, majd rákenjük a tojáskrémet. Feltekerjük, és alufóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt szeleteljük.

 

Gyorsan kell dolgozni a megfőtt sajttal, mert hamar megdermed. Nagyon látványos, hideg előétel.

 

A receptet, fotókat küldte: Csajbók Andrea, Nyíregyháza.

 

 Sajttekercs

Korhelyleves


KORHELYLEVES

 

Hozzávalók:

80 dkg savanyú káposzta

10 dkg kolozsvári szalonna

2 db közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 pár Debreceni kolbász

10 dkg parasztkolbász

25 dkg nyers füstölt comb

1 evőkanál zsír

1,5 evőkanál liszt

Só, őrölt köménymag, őrölt pirospaprika.

Tálaláshoz tejföl.

 

Elkészítés:

A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk. Megdinszteljük rajta a kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a savanyú káposztát, és a kockára vágott füstölt húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. (Ha a káposzta túl savanyú lenne, öblítsük át, de nem szabad áztatni, ezzel a C vitamint mosnánk ki belőle. Párszor átvágjuk, hogy ne legyenek méteres szálak benne, könnyen fogyasztható legyen majd.)

Hozzáadjuk a Debreceni kolbászkákat, a karikára vágott parasztkolbászt. 10 percig főzzük, majd a Debreceni kolbászokat kivesszük, félretesszük. Ízesítsük őrölt köménymaggal, sóval (csak óvatosan, a füstölt húsok sósak). Főzzük puhára, de a káposzta azért maradjon picit roppanós.

Rántást készítünk a zsírból, lisztből, pirospaprikából, és berántjuk a levest. A Debreceni kolbászkákat karikára vágjuk, és visszatéve a levesbe jól kiforraljuk.

 

Minél többször melegítjük fel a levesünket, annál finomabb. Tálalásnál tejfölt, puha kenyeret kínáljunk mellé. Kiváló leves másnaposságra, gyomornyugtató, nem véletlenül készítik Újévkor.

 

A füstölt comb helyett használhatunk füstölt nyers csülköt is, de ekkor a csülköt praktikus előre félig megfőzni, hosszabb a puhulási ideje.

Van, aki vörösbort is önt a levesbe az utolsó 10 percben – biztos finom lehet úgy is!


 


Baconos csirkemáj hagymaágyon


BACONOS CSIRKEMÁJ HAGYMAÁGYON

 

Hozzávalók:

10-15 db csirkemáj

10-15 db hagymakarika

10-15 db vékony szelet bacon

 

A hagymát karikára vágjuk,(kb. fél centi vastagra) rá teszünk egy csirkemájat, és egy szelet bacon-nal szorosan áttekerjük. Egy tepsit vékonyan kizsírozunk, és ebbe tesszük a májakat, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, megsütjük.

 

Krumplipürével tálaljuk.

Bécsi szelet


BÉCSI SZELET

 

Az eredeti, valódi bécsi szelet mindig borjúhúsból készül.

 

Hozzávalók:

Kb. 60 dkg csontnélküli karaj, vagy comb

2 db tojás

3-4 kanál liszt

1 tányérnyi zsemlemorzsa

Só, bors

Zsiradék a sütéshez.

 

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nem túl vékonyra kiverjük. A szeletek szélét 1 cm-re bevagdossuk, hogy sütéskor ne ugorjanak össze, aztán gyengén besózzuk, borsozzuk. Serpenyőben egy ujjnyi zsírt forrósítunk (legjobb, ha fele olajjal keverjük).

A szeleteket belemártjuk a lisztbe, felvert tojásba és morzsába úgy, hogy a bundán ne legyen sehol folytonossági hiány. A megmártott szeleteket beletesszük a forró zsiradékba és lefedjük. Közepes tűznél sütjük, amíg az egyik oldaluk megpirul, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra, sütjük, most már fedő nélkül.

A megsült szeleteket tálra rakjuk és tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk.

 

Pirított vagy hasábburgonyával, salátával tálaljuk.

 

Csípős - ropogós pulykamell


CSÍPŐS – ROPOGÓS PULYKAMELL

 

Hozzávalók:

Pulykamell szeletek

Só, bors, őrölt chili, pirospaprika, oregano, majoranna, bazsalikom, pici cukor (Szárított fűszereket használunk)

Tojás

Liszt

Kukoricapehely (Corn flakes)

Olaj.

 

 

Elkészítés:

A kukoricapelyhet kézzel jól elmorzsoljuk. A húst (vághatjuk kisebb szeletekbe is) klopfoljuk, sózzuk. A lisztbe keverjük a többi fűszert, majd bepanírozzuk a hússzeleteket: Először a fűszeres lisztbe, majd a kissé felvert, sózott tojásba, végül az elmorzsolt kukoricapehelybe.

Forró olajban szép pirosra sütjük.

 

Frissen, hasábburgonyával, salátával (káposztasalátával) tálaljuk. Nagyon finom, ropogós, csípős husikat kapunk, ami picit hasonlít a kedvencemhez, a KFC csípős csirkéhez..



 

Csirkemell Dubary módra


CSIRKEMELL DUBARY MÓDRA

 

Hozzávalók:

1 szép nagy csirkemell (Pulykamellből is finom)

1 kisebb fej karfiol

2 evőkanál liszt a forgatáshoz

Kevés olaj a húsok elősütéséhez

Vaj a sütőtál kikenéséhez

Só, őrölt bors, Vegeta ételízesítő.

 

Sajtmártáshoz:

8 dkg vaj (Rama margarin)

3 evőkanál finomliszt (6 dkg)

3 dl tej

1 pohár tejföl (175 gramm)

1 db tojás sárgája

10 dkg reszelt sajt (trappista)

Só, bors, szerecsendió, grill fűszerkeverék.

 

A karfiolt rózsáira szedve megmosom, sós forró vízben pár percig előfőzöm. (nem megfőzni, maradjon roppanós!), majd leszűröm.

A csirkemellről a bőrt eltávolítom, kicsontozom, szeletekre vágom, kissé kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd  lisztben megforgatom a szeleteket. Kevés olajon mindkét oldalát piroskásra elősütöm, és vajazott, csinos sütőtálba helyezem. Alufóliával letakarom.

 

Elkészítem a sajtmártást: Gyorsforralóban felmelegítem a vajat, hozzáadom a lisztet, habverővel elkeverem, majd felöntöm a tejjel. Sózom, borsozom, grill fűszerkeverékkel és pici reszelt szerecsendióval ízesítem. Állandó keverés mellett csomómentesre besűrítem.

A tűzről lehúzva beleteszem a tejfölt, a tojássárgáját, végül a reszelt sajtot. Picit melegítem még, míg a sajt is felolvad, sima, egynemű mártást kapok.

A kisütött csirkemellekre elosztom az előfőzött karfiolrózsákat, leöntöm a mártással, és előmelegített sütőben addig sütöm, míg szép piros lesz a teteje.

 

Zöldséges barnarizzsel, sült krumplival, salátával tálalom.

 

Nagyon jó vendégváró, előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni.


Gombával töltött csirkemell


GOMBÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL

 

Hozzávalók:

2 szép csirkemell

1 db nagy fej vöröshagyma

20 dkg csiperkegomba

2 db egész tojás

Fűszerek: só, bors, pirospaprika

Díszítésnek reszelt sajt.

 

Töltelék:

Egy nagy fej apróra vágott hagymát zsiradékon megpirítunk, pirospaprikát teszünk rá és hozzátesszük a szeletelt csiperkegombát. Fűszerezzük, megpároljuk és kihűtjük, majd mikor langyosra hűlt belekeverünk egy nyers tojást.

 

A csirkemelleket lebőrözzük és a húst nem túl vastag szeletekben, leválasztjuk a csontról. Kiverjük, nem túl vékonyra, majd kiterítjük alufóliára.

Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majd egyenletesen rárakjuk a tölteléket. Egy keményre főzött tojást négybe, vágunk, és a töltelékekre teszünk. A fólia segítségével feltekerjük, végeit ügyesen behajtjuk, hogy a töltelék ne follyon ki.

Sütőben szép pirosra megsütjük.

Langyosra hűlve sajtot reszelünk rá.

Sós vízben főtt, petrezselyemmel meghintett krumplival tálaljuk.

 

Töltött fasirt


TÖLTÖTT FASIRT

 

Anyagszükséglete és előkészítése ugyanaz, mint a fasírozottnak, de tanácsos kissé több áztatott kenyeret adni hozzá, így biztosabb hogy nem reped ki. A masszát nagyon jól meg kell gyúrni. A kigyúrt húst lisztezett deszkán vastag lapra kinyújtjuk, rárakjuk szorosan egymás mellé a kemény tojásokat, és a húst két oldalról felhajtva, szorosan összenyomkodjuk a tojások fölött, szépen elsimítjuk és így tesszük sülni.

 

Nagyon szépen megsüthető a következő módon is: az előkészített hús rudat akkora Folpackba (műanyag fólia) csomagoljuk, hogy a fólia a találkozásnál jól fedje egymást. A tekercs két végét megcsavarjuk és fonallal bekötjük, mint a hurkát. A csomagot tepsibe tesszük, mellérakunk egy kanál zsírt, leöntjük egy pohár vízzel és a forró sütőbe tesszük. Gyakran locsolgatva addig sütjük, amíg a hús a fóliában szép pirosra sül. A víznek nem szabad teljesen elpárolognia, mert akkor a fólia olvadni kezd. Szeletelés előtt a fóliát lebontjuk, de ha hidegen tálaljuk, akkor a fóliában hűtjük ki.

Töltött dagadó


TÖLTÖTT DAGADÓ

 

Hozzávalók:

80 dkg kicsontozott sertésdagadó

3 db szikkadt zsemle

5 dkg bacon

1 nagy fej hagyma

20 dkg gomba

2 db tojás

1 csokor petrezselyemzöld

Olaj

Só, bors (majoranna, oregano, kakukkfű, ízlés szerint).

 

Elkészítés:

A dagadót éles, hegyes késsel felszúrom, hogy ne lyukadjon ki sehol, a szélein maradjon 1,5-2 cm húsréteg. A hentest is megkérhetjük, ha nem bízunk magunkban.

Kevés olajon zsírjára pirítom a kockázott bacont, majd a pici kockákra vágott hagymát megpárolom rajta üvegesre. Ráteszem a szintén kisebb kockákra vágott gombát, és ízlés szerint fűszerezem.

A zsemléket kockára vágva vizes tejbe áztatom, majd kifacsarom. Összekeverem a gombás ragut a kifacsart zsemlékkel, az apróra vágott petrezselyemzölddel, és a tojással. Jól összedolgozom, utóízesítem, ha szükséges.

Ezzel a masszával nem túl szorosan megtöltöm a dagadót, és hústűvel összetűzöm a nyílást. (Ha kimarad a töltelékből, a hús mellé ültetem gombócnak formázva). A dagadót tepsibe teszem, és jól felforrósított olajjal leöntöm. Forró sütőben 5 percig pirítom, majd 1 dl fűszerezet vizet öntök alá. Alufóliával letakarom, és kb. 1 órán át párolom, 200 C fokon. Utána a fóliát leveszem, és a saját szaftjával időnként meglocsolgatva, szép pirosra sütöm. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetem.

 

Melegen is, hidegen is nagyon finom, hagyományos étel, kiváló vendégváró.

Sült oldalas


SÜLT OLDALAS


Hozzávalók:

1 kg sertésoldalas (egy szép húsos csík)

3 fej közepes vöröshagyma

5-7 gerezd fokhagyma

3 evőkanál sertészsír

2 db paradicsom

2 db tv paprika

Só.


Az oldalast alaposan megmosom folyóvíz alatt, majd a csontok között elvágva feldarabolom, sózom. A paradicsomot és paprikát nagyobb darabokra vágom.

A zsírt felforrósítom, és a húsdarabokat nagy lángon fehéredésig pirítom. Ráteszem a negyedelt vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, és 1 dl vízzel felöntöm. Fedő alatt párolom kis lángon fél óráig, majd ráteszem a paradicsomot és a tv paprikát. Ha a levét elfőtte volna, kevés vízzel pótolom. Tovább főzöm kb. fél órát, míg a hús meg nem puhul, hogy a csontról szinte leválik.

Végül visszapirítom a zsírjára. Ha feltétként használom fel, akkor a csontokról leszedem a húst, a zsírját külön átpasszírozom.


Remek feltét, különböző főzelékekre, én tökfőzelékkel imádom:))



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 1
Heti: 25
Havi: 38
Össz.: 122 851

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi ételek 2.
Sirály24 - © 2008 - 2024 - fenybenjaro.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »