Bejgli-Magyar Konyha
1 kg liszt,20 dkg vaj,v margarin,15 dkg zsír,1 kanál tejföl,1 tojás,2 dl tej,1 dkg élesztő, só,8 dkg porcukor,,
Töltelék:50 dkg mák darálva,50 dkg dió darálva,10 dkg mazsola,citrom resz héjja,30-30 dkg cukor,2.5 dl víz,2.5 dl tej.
1 tojás a kenéshez.
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal,és a porcukorral.Az élesztőt felfuttatjuk a 2 dl tejben,majd hozzáadjuk a liszthez.Beleütjük az 1 tojást,sózzuk,tejfölt is hozzáadjuk,majd a dagasztó gépben jól kidolgozzuk,Hideg helyen jó néhány órát pihentetjük.(éjjszaka). Ezután 6,-esetleg 8 részre osztjuk,és téglalap alakúra kisodorjuk.(nehéz sodorni,de hajszál vékonyra ki lehet...Így lesz vékony a tészta és vastag a töltelék!)
4-4 tésztát töltünk,a fele mákos,a másik diós.A tésztának egészen a széléig kenjük a tölteléket,a két oldalán egy kicsit behajtunk, majd felcsavarjuk.Kizsírozott,vagy sütőpapiros tepsire rakjuk .Tojás sárgájával megkenjük,és meleg helyen hagyjuk rászáradni,majd fél óra múlva a tojás fehérjével is megkenjük,és hideg helyre visszük kelni.Így lesz szép márványos! Szurkáljuk is meg a tetejét,hogy ne repedjen meg, 35 40 percig mérsékelten meleg sütőbenm sütjük.
Elkészítjük a töltelékeket!
Mákos: 2.5 dl tejbe 30 dkg cukrot felfőzünk és az 50 dkg darált mákot leforrázzuk vele.Reszelt citromhéjj és mazsola is kerüljön bele.majd tegyük félre hűlni
Diós: 2.5 dl vizbe 30 dkg cukrot felfőzünk és a darált diót leforrázzuk,majd mazsolát,rumot adunk hozzá.Hűlni hagyjuk.
Híg lesz a töltelék,de nem baj,mert a cukor dermedésével besűrűsödik! Ne legyen se túl sűrű,se túl híg mire töltjük.
Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz (vagy sütimorzsa), 5 dkg mazsola, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 4-5 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 5 dkg kókuszreszelék
- a hempergetéshez: 10-15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A kekszet daráld le, add hozzá a kakaóport, a kókuszreszeléket, a mazsolát. A mézet a tejjel forrósítsd fel, majd öntsd a tálban várakozó alkotóelemekre. Keverd el a puha vajjal, kevés lekvárral, rummal és tedd a hűtőszekrénybe 1-2 órára.
Ha a massza összeállít, nedves kézzel formálj belőle diónyi golyókat, és egyenként forgasd meg őket kókuszreszelékben.
Hozzávalók:
- a tésztához: 35 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg barnacukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg puha rama margarin, 2 evőkanál keserű kakaópor, 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl
- a tepsi kikenéséhez: margarin, finomliszt
- a töltelékhez: 5 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék
- a mázhoz: 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi tésztához valóval együtt tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. fél centiméter vastagságú, 40 x 20 cm-es téglalapokat nyújtunk. Az egyiket egy margarinnal kikent, belisztezett peremes tepsibe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk, majd egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mázat. Ehhez a tojások sárgáját a porcukorral és a rummal addig keverjük, míg sima nem lesz. A kész süteményt még forrón vágódeszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Karácsonyi mézes sütemény
Ígértem egy mézes sütemény receptet. Kettő lett belőle: az egyik egy "szabványos" mézes, a másik egy reform mézes, ami még diétázásra is alkalmas.
Hozzávalók: - 50dkg liszt - 12dkg méz - 12dkg cukor - 12dkg vaj (vagy margarin) - 2db tojás sárgája - 1dl tejföl - 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna - Õrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj, citromhéj
Elkészítés: A felmelegített mézben keverjük el a vajat, a cukrot és a fűszereket, majd majd hagyjuk kihűlni. A lisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, aztán a többi hozzávalóval. Gyúródeszkán alaposan dolgozzuk ki. Pihentessük hűvös helyen egy éjszakára, de akár 2-3 napig is. Kilisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Szagassuk ki különböző karácsonyi formákra. A tepsit megvajazzuk, kilisztezzük. Előmelegítjük a sütőt kb. 170 fokra.
Ha cukormázzal fogjuk díszíteni, akkor máris mehet a sütőbe. A sütés ideje 8-10 perc.
Ha magokkal, kandírozott gyümölccsel dekoráljuk, akkor előtte kenjük be egy kávéskanál tejföllel elkevert tojás sárgájával.
Mandula előkészítése: 1 percre forró vízbe dobjuk a mandulákat. Utána leszűrjük, lehúzzuk a héját és félbevágjuk.
Cukormáz: 1. Egy tojás fehérjéhez annyi átszitált porcukrot adagoljunk, hogy fakanállal összekavarva igen sűrű masszává álljon össze. Habverő nem kell hozzá.
2. 10 deka porcukrot egy kávéskanál citromlével és 1 evőkanál vízzel jó 10 percig kevergetünk, amíg egyneművé válik. Kanállal kicsi nylonzacskóba teszünk a cukormaszából egy keveset, majd 1 mm-es lyukat vágunk a sarkára. Ezzel "írókázhatunk".
A mézes alját olvasztott csokoládéba márthatjuk. Ettől még finomabb lesz.
Reform mézes
Amilyen egyszerű, olyan kellemes zamatú sütemény. Diétázók is bátran fogyaszthatják. Részemről az ünnepek után 2-3 napig csak ezt szoktam rágcsálni üres teával. Mivel mást nem fogyasztok, csupán ebből 20-30 dekát, könnyedén visszafogyok 1-2 kilót.
Hozzávalók: - 25 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű) - 0,5 l méz - 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna - szegfűszeg - fahéj - citromhéj
Elkészítés: A felangyosított mézet alaposan kidolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Egy éjszakára pihentetjük. Másnap ujjnyi vasatgra nyújtjuk, formákra szaggatjuk, kivajazott, lisztezett tepisbe helyezzük. Félbevágott mandulákkal kirakjuk. Előmelegített 150 fokos sütőben sütjük 12-15 percig.
|
Mézeskalács:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2o dkg méz
5 dkg porcukor
2 tojás
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kk. szódabikarbóna
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, a szódabikarbónával, majd hozzákeverjük a kicsit meglangyosított mézet, végül a lisztet és a fahéjt. Nagyon jól ki kell dolgozni, sokáig kell keverni. Ha hígabb még kis lisztet kell hozzá tenni, kinyújtani és a formákkal kiszaggatni.
Színes apró cukorral díszíthetjük. Ha fenyőre dísznek szánjuk, a nyerstészta figurákat szúrjuk ki és távolabb rakjuk a tepsibe egymástól.
Sütés: előmelegített sütőben közepes lángon. Kb: 3o perc szép aranybarna színűre sütjük.
Karácsonyi linzer:
Hozzávalók:
4o dkg liszt
2o dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
25 dkg margarin
2 db tojás
1 citrom héja reszelve
ha van őrölt cukros dió 1o dkg,
Elkészítés: A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és lisztbe mártott kis formákkal kiszaggatjuk. Megkenhetjük tojással a tetejét és őrölt cukros dióba beleforgatjuk és megsütjük, aztán díszíthetjük.
Karácsonyi Kuglóf
|
Hozzávalók:
50 dkg finomra őrölt közönséges búza vagy tönkölybúza
1 citrom reszelt héja
¼-ed kávéskanál vanília
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
4 dkg élesztő
1/3 liter tej
10 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
3 db tojás (szobahőmérsékletű)
12 dkg méz
5 dkg datolya
5 dkg cukrozott citromhéj
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg vagdalt dió
5 dkg vagdalt mandula
2 evőkanál olvasztott vaj
kókuszreszelék
szezámmag
A búzát elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a vaníliával, a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Az élesztőt langyos vízben feloldjuk, majd a margarinnal, tojással és a mézzel együtt hozzáadjuk a liszthez. Kézi turmixgéppel lágy tésztává dolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen egy órán át pihentetjük.
Ezután a turmix géppel mégegyszer átdolgozzuk és közben hozzáadjuk az apróra vagdalt datolyát, diót, citromhéjat, narancshéjat és mandulát.
Nincs más hátra minthogy a kuglófsütő formát kizsírozzuk, szezámmaggal meghintjük és végül beleöntjük a tésztát. Újra 35-40 percig meleg helyen pihentetjük. Legvégül a formát a hideg sütőbe tesszük, és 200ºC-on 50-60 percig sütjük. Ha kész, fémrácsra borítjuk, még melegen megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk kókuszreszelékkel, de tetszés szerint díszíthetjük.
|
Békés, Boldog Karácsonyt Kívánunk!
Bejgli
Volt sok szabadidőm, na meg mondhatom azt is, hogy úgy hozta a kedvem, karácsony után még egy adag bejglit sütöttem. Variáltam, mert amikor nem a kötelezőt sütöm mindig valami mást, szeretnék készíteni. Olvastam valahol, hogy tehetünk a töltelékbe lazítónak reszelt almát, ez adta az ötletet, hogy én meg szilvalekvárt tettem a mákhoz.. azt hiszem nagyon jól döntöttem.
Ez most így készült:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só. Lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, élesztőt a tejbe feloldottam, majd a hozzávalókat jól összedolgoztam, és kb. 2 órát, pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket, ami most csak mák volt.
40dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 dl tej, citromhéj, vaníliás cukor, pici fahéj. Tejet felforraltam, hozzáadtam a cukrot és 0, 5 dl vizet, amikor elolvadt a cukor, bele tettem a mákot és kavargatva főztem, besűrítettem, de vigyáztam, hogy kenhető legyen, majd hidegre tettem, hogy kihűljön.
Megkelt tésztát kettéosztottam, vékonyra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel, és mielőtt felcsavartam kentem rá szilvalekvárt, csak ahol kezdődik a csavarás oda, nem az egész tekercset kentem meg lekvárral.
Két jó nagy rúd lett, nem is tudtam egymás mellet a tepsibe tenni, csak átlósan, külön-külön. Megkentem tojásfehérjével, amikor kész lettem, pihentettem kb.fél órát, majd átkentem még egyszer és 200 fokon készre sütöttem.
Egy kicsit laposabb lett, mint a másik bejgli, de sokkal finomabb, megérte próbálkozni ez marad a kedvenc, a szilvalekvár nagyon finommá tette és még az is sokat javított a töltelék minőségén, hogy főztem pár percet a mákot, ettől úgy tűnt, hogy puhább lett, nekem így jobban ízlik.
Mákos sütemény (bögrés)
MÁKOS SÜTEMÉNY (BÖGRÉS)
Hozzávalók:
1,5 bögre liszt
1 bögre darált mák
Fél dl olaj
2 db tojás
1 bögre tej
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só.
Elkészítés:
A sütőport langyos a tejbe tettem a vaníliás cukorral együtt. A többi hozzávalót egy tálban elkevertem, hozzáadtam a tejes keveréket, elkevertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. A gázsütőt előmelegítettem, a tésztát betéve közepesre mérsékeltem a lángot. Így 25-30 perc alatt elkészült a sütemény. A szeletelés nem a legtökéletesebb, de ízre igen finom, és gyorsan elkészült!
Túrós pite
TÚRÓS PITE
Hozzávalók:
Tészta:
60-70 dkg liszt
2 csomag sütőpor
25 dkg margarin
2 db tojás
30 dkg cukor
2 dl tejföl
Töltelék:
1 kg túró
20 dkg mazsola
1 db citrom héja
10 db tojás
30-40 dkg cukor
6 evőkanál gríz (búzadara).
Tálaláshoz porcukor.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hogy jó puha tésztát kapjunk. Pihenni hagyjuk a tésztát, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a túrót, a citromhéjat, a mazsolát és a grízt. Végül óvatosan belekeverjük a tojás kemény habját is.
A megpihent tésztát kettéválasztjuk, majd kinyújtjuk egyenként őket a tepsi nagyságának megfelelően. Margarinozott, lisztezett nagyobb méretű tepsibe rakjuk, ill. nyomkodjuk a kinyújtott tésztát, és villával megszurkáljuk. Ráöntjük a tölteléket, majd befedjük a másik tésztalappal, amit szintén kicsit megszurkálunk villával, hogy a gőzök távozhassanak. Ügyeljünk, hogy a tepsi pereme picit magasabb legyen, mert a tészta is, és a töltelék is, picit meg fog emelkedni.
Előmelegített, 180 C fokos sütőben sütjük kb. 40 percig. Még melegen meghintjük porcukorral.
Rögtön lehet szeletelni is, mert a tészta finom puha lesz mindjárt a sütés után.
Orgazmus szelet
ORGAZMUS SZELET
Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
6 db tojás
20 dkg porcukor.
Krém:
2 csomag főzni való vaníliás pudingpor
8 dl tej
16 dkg cukor.
Elkészítés:
Vajat és a csokoládét összeolvasztjuk, ha nagyjából kihűlt, hozzá keverjük a tojások sárgáját. Tojásfehérjét a cukorral, kemény habbá verjük mixer segítségével, majd egy kézi keverőlapáttal, óvatosan beledolgozzuk a csokis masszába. Teflon, vagy szilikon formába öntjük, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, rugalmas állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát kb. fél óráig még a sütőben hagyjuk kihűlni, lekapcsolt sütőnél, nyitott sütőajtónál. Össze fog „zuhanni”, nem kell megijedni. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor törékennyé válik!
Közben megfőzzük a pudingot, és kihűtjük. Ha a tésztát kivettük a sütőből, a nagyjából kihűlt pudingot a tetejére öntjük, és 1 – 2 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Fekete rózsa
FEKETE RÓZSA
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Pici szódabikarbóna
10 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 db tojás
Tej.
Mákos krém:
20 dkg darált mák
20 dkg liszt
25 dkg porcukor
10 dkg vaj.
Vaníliás krém:
2 csomag vaníliás főzős pudingpor
7 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor.
Tetejére:
1 tábla tortabevonó csokoládé (gőz fölött felolvasztjuk, lehet egy kanál étolajat keverni hozzá, szép fényes lesz tőle.)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, és 5 részre osztjuk. Tepsi hátán 2 lapot megsütünk.
A mákos krém hozzávalóit összedolgozzuk. (Tejben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, mákot, porcukrot.)
A 3 félretett tésztát külön-külön kinyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, s feltekerjük, mint a bejglit.
A tepsibe a 3 tekercset egymás mellé tesszük és összesütjük. Egyben kiborítjuk.
A vanília pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral kikeverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk.
Töltés:
Az alsó lapot megkenjük a vaníliakrém felével, rátesszük a mákos rudakat, majd a maradék vaníliakrémet rákenjük és a másik lapot pedig a tetejére rakjuk. Végül csokimázzal bevonjuk.
Szeletelni a rudakra merőlegesen kell, így lesz szép a rózsa.
Nagyon kiadós, finom, látványos sütemény!
Madártej szelet
MADÁRTEJ SZELET
Hozzávalók:
Tészta:
15 db tojásfehérje
15 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
15 evőkanál liszt.
Krém:
1,5 csomag margarin (37,5 dkg összesen)
15 db tojássárgája
7 evőkanál liszt
4 csomag vaníliás cukor
8 dl tej
10 evőkanál kristálycukor.
Tetejére:
Fél liter habtejszín.
Elkészítés:
Tészta: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassanként adjuk hozzá a cukrot. A sütőport összekeverjük a liszttel és óvatosan ezt is hozzákeverjük. Nagyobb margarinozott és lisztezett tepsiben megsütjük, 180 C fokon.
Krém: A tojássárgáját kikeverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a lisztet és a tejben megfőzzük. Mikor kihűlt kikeverjük a margarinnal, és a tésztalapra kenjük. A tejszint kemény habbá verjük és a krém tetejére simítjuk, villával megcifrázzuk.
Nekem volt még otthon tejszínem és a krémbe is tettem. De ez ízlés kérdése, nem rontja el. Először készítettem ezt a süteményt, de mindenkinek nagyon ízlett!
Jogász szelet
JOGÁSZ SZELET
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
Késhegynyi szódabikarbóna
Annyi tejföl, hogy jól gyúrható kemény tésztát kapjunk.
Kevert tésztához:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 db tojás
1 db tojássárgája
Késhegynyi szódabikarbóna
2 kávéskanál kakaó
1 dl tej
13 dkg liszt.
Továbbá:
Pikáns ízű lekvár (pld. feketeribizli, áfonya..)
1 db tojásfehérje
10 dkg porcukor a mázhoz.
Az első tészta anyagait összegyúrjuk, 3/4 részét kis tepsibe (30 x 22 cm) nyújtjuk, megkenjük a pikáns ízű lekvárral.
A második tésztához a vajat kikeverjük a cukorral, tojással, tojássárgájával. Hozzádolgozzuk a kakaót, szódabikarbónát, tejet, lisztet.
A keveréket ráöntjük a lekvárral megkent tésztára.
A porhanyós tészta 1/4 részéből rudakat sodrunk ceruza vastagságúra, a rudakat egyenletes távolságra hosszában rárakjuk a barna tésztára.
Sütés közben a rudacskák belesüllyednek a tésztába, s amikor felvágjuk a süteményt, babosnak fog látszani.
Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett vastagra keverjük, és a meleg tésztára kenjük. Kihűlve vágjuk fel.
Díszítésként megszórjuk színes kókuszreszelékkel.