Sirály24

Mosolyogj akkor is ha fáj!!

Bejgli-Magyar Konyha

1 kg liszt,20 dkg vaj,v margarin,15 dkg zsír,1 kanál tejföl,1 tojás,2 dl tej,1 dkg élesztő, só,8 dkg porcukor,,

Töltelék:50 dkg mák darálva,50 dkg dió darálva,10 dkg mazsola,citrom resz héjja,30-30 dkg cukor,2.5 dl víz,2.5 dl tej.

1 tojás a kenéshez.

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal,és a porcukorral.Az élesztőt felfuttatjuk a 2 dl tejben,majd hozzáadjuk a liszthez.Beleütjük az 1 tojást,sózzuk,tejfölt is hozzáadjuk,majd a dagasztó gépben jól kidolgozzuk,Hideg helyen jó néhány órát pihentetjük.(éjjszaka). Ezután 6,-esetleg 8 részre osztjuk,és téglalap alakúra kisodorjuk.(nehéz sodorni,de hajszál vékonyra ki lehet...Így lesz vékony a tészta és vastag a töltelék!)

4-4 tésztát töltünk,a fele mákos,a másik diós.A tésztának egészen a széléig kenjük a tölteléket,a két oldalán egy kicsit behajtunk, majd felcsavarjuk.Kizsírozott,vagy sütőpapiros tepsire rakjuk .Tojás sárgájával megkenjük,és meleg helyen hagyjuk rászáradni,majd fél óra múlva a tojás fehérjével is megkenjük,és hideg helyre visszük kelni.Így lesz szép márványos! Szurkáljuk is meg a tetejét,hogy ne repedjen meg, 35 40 percig mérsékelten meleg sütőbenm sütjük.

 DSCF3899.jpg picture by bau4 beigliszelet.jpg picture by bau4


Elkészítjük a töltelékeket!

Mákos: 2.5 dl tejbe 30 dkg cukrot felfőzünk és az 50 dkg darált mákot leforrázzuk vele.Reszelt citromhéjj és mazsola is kerüljön bele.majd tegyük félre hűlni

Diós: 2.5 dl vizbe 30 dkg cukrot felfőzünk és a darált diót leforrázzuk,majd mazsolát,rumot adunk hozzá.Hűlni hagyjuk.

Híg lesz a töltelék,de nem baj,mert a cukor dermedésével besűrűsödik! Ne legyen se túl sűrű,se túl híg mire töltjük.


Kókuszgolyó


Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz (vagy sütimorzsa), 5 dkg mazsola, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 4-5 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál rum, 5 dkg kókuszreszelék
- a hempergetéshez: 10-15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A kekszet daráld le, add hozzá a kakaóport, a kókuszreszeléket, a mazsolát. A mézet a tejjel forrósítsd fel, majd öntsd a tálban várakozó alkotóelemekre. Keverd el a puha vajjal, kevés lekvárral, rummal és tedd a hűtőszekrénybe 1-2 órára.
Ha a massza összeállít, nedves kézzel formálj belőle diónyi golyókat, és egyenként forgasd meg őket kókuszreszelékben.


Kókuszkocka


Hozzávalók:
- a tésztához:
35 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg barnacukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg puha rama margarin, 2 evőkanál keserű kakaópor, 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl
- a tepsi kikenéséhez: margarin, finomliszt
- a töltelékhez: 5 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék
- a mázhoz: 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi tésztához valóval együtt tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. fél centiméter vastagságú, 40 x 20 cm-es téglalapokat nyújtunk. Az egyiket egy margarinnal kikent, belisztezett peremes tepsibe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk, majd egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mázat. Ehhez a tojások sárgáját a porcukorral és a rummal addig keverjük, míg sima nem lesz. A kész süteményt még forrón vágódeszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Karácsonyi mézes sütemény

ImageÍgértem egy mézes sütemény receptet.
Kettő lett belőle: az egyik egy "szabványos" mézes, a másik egy reform mézes, ami még diétázásra is alkalmas.

 

Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 12dkg méz
- 12dkg cukor
- 12dkg vaj (vagy margarin)
- 2db tojás sárgája
- 1dl tejföl
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- Õrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj, citromhéj

ImageElkészítés:
A felmelegített mézben keverjük el a vajat, a cukrot és a fűszereket, majd majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, aztán a többi hozzávalóval.
Gyúródeszkán alaposan dolgozzuk ki.
Pihentessük hűvös helyen egy éjszakára, de akár 2-3 napig is.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk 2-3 mm vastagra.
Szagassuk ki különböző karácsonyi formákra.
A tepsit megvajazzuk, kilisztezzük. Előmelegítjük a sütőt kb. 170 fokra.

Ha cukormázzal fogjuk díszíteni, akkor máris mehet a sütőbe. A sütés ideje 8-10 perc.

Ha magokkal, kandírozott gyümölccsel dekoráljuk, akkor előtte kenjük be egy kávéskanál tejföllel elkevert tojás sárgájával.

Mandula előkészítése:
1 percre forró vízbe dobjuk a mandulákat. Utána leszűrjük, lehúzzuk a héját és félbevágjuk.

Cukormáz:
1. Egy tojás fehérjéhez annyi átszitált porcukrot adagoljunk, hogy fakanállal összekavarva igen sűrű masszává álljon össze. Habverő nem kell hozzá.

2. 10 deka porcukrot egy kávéskanál citromlével és 1 evőkanál vízzel jó 10 percig kevergetünk, amíg egyneművé válik.
Kanállal kicsi nylonzacskóba teszünk a cukormaszából egy keveset, majd 1 mm-es lyukat vágunk a sarkára. Ezzel "írókázhatunk".

A mézes alját olvasztott csokoládéba márthatjuk. Ettől még finomabb lesz.


Reform mézes

Amilyen egyszerű, olyan kellemes zamatú sütemény.
Diétázók is bátran fogyaszthatják.
Részemről az ünnepek után 2-3 napig csak ezt szoktam rágcsálni üres teával. Mivel mást nem fogyasztok, csupán ebből 20-30 dekát,
könnyedén visszafogyok 1-2 kilót.

Hozzávalók:
- 25 dkg rozsliszt (teljes kiörlésű)
- 0,5 l méz
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- szegfűszeg
- fahéj
- citromhéj

Elkészítés:
A felangyosított mézet alaposan kidolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával és a fűszerekkel. Egy éjszakára pihentetjük.
Másnap ujjnyi vasatgra nyújtjuk, formákra szaggatjuk, kivajazott, lisztezett tepisbe helyezzük.
Félbevágott mandulákkal kirakjuk.
Előmelegített 150 fokos sütőben sütjük 12-15 percig.

 

Mézeskalács:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2o dkg méz
5 dkg porcukor
2 tojás
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kk. szódabikarbóna
 
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, a szódabikarbónával, majd hozzákeverjük a kicsit meglangyosított mézet, végül a lisztet és a fahéjt. Nagyon jól ki kell dolgozni, sokáig kell keverni. Ha hígabb még kis lisztet kell hozzá tenni, kinyújtani és a formákkal kiszaggatni.
Színes apró cukorral díszíthetjük. Ha fenyőre dísznek szánjuk, a nyerstészta figurákat szúrjuk ki és távolabb rakjuk a tepsibe egymástól.
Sütés: előmelegített sütőben közepes lángon. Kb: 3o perc szép aranybarna színűre sütjük.
 

Karácsonyi linzer:

Hozzávalók:
4o dkg liszt
2o dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
25 dkg margarin
2 db tojás
1 citrom héja reszelve
ha van őrölt cukros dió 1o dkg,
 
Elkészítés: A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és lisztbe mártott kis formákkal kiszaggatjuk. Megkenhetjük tojással a tetejét és őrölt cukros dióba beleforgatjuk és megsütjük, aztán díszíthetjük.


Karácsonyi Kuglóf


Hozzávalók:

50 dkg finomra őrölt közönséges búza vagy tönkölybúza
1 citrom reszelt héja
¼-ed kávéskanál vanília
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
4 dkg élesztő
1/3 liter tej
10 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
3 db tojás (szobahőmérsékletű)
12 dkg méz
5 dkg datolya
5 dkg cukrozott citromhéj
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg vagdalt dió
5 dkg vagdalt mandula
2 evőkanál olvasztott vaj
kókuszreszelék
szezámmag

A búzát elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a vaníliával, a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Az élesztőt langyos vízben feloldjuk, majd a margarinnal, tojással és a mézzel együtt hozzáadjuk a liszthez. Kézi turmixgéppel lágy tésztává dolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen egy órán át pihentetjük.
Ezután a turmix géppel mégegyszer átdolgozzuk és közben hozzáadjuk az apróra vagdalt datolyát, diót, citromhéjat, narancshéjat és mandulát.
Nincs más hátra minthogy a kuglófsütő formát kizsírozzuk, szezámmaggal meghintjük és végül beleöntjük a tésztát. Újra 35-40 percig meleg helyen pihentetjük. Legvégül a formát a hideg sütőbe tesszük, és 200ºC-on 50-60 percig sütjük. Ha kész, fémrácsra borítjuk, még melegen megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk kókuszreszelékkel, de tetszés szerint díszíthetjük.


Békés, Boldog Karácsonyt Kívánunk!
 

Bejgli


Volt sok szabadidőm, na meg mondhatom azt is, hogy úgy hozta a kedvem, karácsony után még egy adag bejglit sütöttem. Variáltam, mert amikor nem a kötelezőt sütöm mindig valami mást, szeretnék készíteni. Olvastam valahol, hogy tehetünk a töltelékbe lazítónak reszelt almát, ez adta az ötletet, hogy én meg szilvalekvárt tettem a mákhoz.. azt hiszem nagyon jól döntöttem.

Ez most így készült:

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só. Lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, élesztőt a tejbe feloldottam, majd a hozzávalókat jól összedolgoztam, és kb. 2 órát, pihentettem.

Közben elkészítettem a tölteléket, ami most csak mák volt.

40dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 dl tej, citromhéj, vaníliás cukor, pici fahéj. Tejet felforraltam, hozzáadtam a cukrot és 0, 5 dl vizet, amikor elolvadt a cukor, bele tettem a mákot és kavargatva főztem, besűrítettem, de vigyáztam, hogy kenhető legyen, majd hidegre tettem, hogy kihűljön.

Megkelt tésztát kettéosztottam, vékonyra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel, és mielőtt felcsavartam kentem rá szilvalekvárt, csak ahol kezdődik a csavarás oda, nem az egész tekercset kentem meg lekvárral.

Két jó nagy rúd lett, nem is tudtam egymás mellet a tepsibe tenni, csak átlósan, külön-külön. Megkentem tojásfehérjével, amikor kész lettem, pihentettem kb.fél órát, majd átkentem még egyszer és 200 fokon készre sütöttem.

Egy kicsit laposabb lett, mint a másik bejgli, de sokkal finomabb, megérte próbálkozni ez marad a kedvenc, a szilvalekvár nagyon finommá tette és még az is sokat javított a töltelék minőségén, hogy főztem pár percet a mákot, ettől úgy tűnt, hogy puhább lett, nekem így jobban ízlik.

Mákos sütemény (bögrés)


MÁKOS SÜTEMÉNY (BÖGRÉS)

 

Hozzávalók:

1,5 bögre liszt

1 bögre darált mák

Fél dl olaj

2 db tojás

1 bögre tej

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só.

 

Elkészítés:

A sütőport langyos a tejbe tettem a vaníliás cukorral együtt. A többi hozzávalót egy tálban elkevertem, hozzáadtam a tejes keveréket, elkevertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. A gázsütőt előmelegítettem, a tésztát betéve közepesre mérsékeltem a lángot. Így 25-30 perc alatt elkészült a sütemény. A szeletelés nem a legtökéletesebb, de ízre igen finom, és gyorsan elkészült!

 


 

 





Túrós pite


TÚRÓS PITE

 

Hozzávalók:

Tészta:

60-70 dkg liszt

2 csomag sütőpor

25 dkg margarin

2 db tojás

30 dkg cukor

2 dl tejföl

 

Töltelék:

1 kg túró

20 dkg mazsola

1 db citrom héja

10 db tojás

30-40 dkg cukor

6 evőkanál gríz (búzadara).

 

Tálaláshoz porcukor.

 

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hogy jó puha tésztát kapjunk. Pihenni hagyjuk a tésztát, amíg elkészítjük a tölteléket.

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a túrót, a citromhéjat, a mazsolát és a grízt. Végül óvatosan belekeverjük a tojás kemény habját is.

 

A megpihent tésztát kettéválasztjuk, majd kinyújtjuk egyenként őket a tepsi nagyságának megfelelően. Margarinozott, lisztezett nagyobb méretű tepsibe rakjuk, ill. nyomkodjuk a kinyújtott tésztát, és villával megszurkáljuk. Ráöntjük a tölteléket, majd befedjük a másik tésztalappal, amit szintén kicsit megszurkálunk villával, hogy a gőzök távozhassanak. Ügyeljünk, hogy a tepsi pereme picit magasabb legyen, mert a tészta is, és a töltelék is, picit meg fog emelkedni.

Előmelegített, 180 C fokos sütőben sütjük kb. 40 percig. Még melegen meghintjük porcukorral.

 

Rögtön lehet szeletelni is, mert a tészta finom puha lesz mindjárt a sütés után.


 Túrós pite készítése - képekben.

Túrós pite

 

Orgazmus szelet


ORGAZMUS SZELET

 

 

Hozzávalók:

Tészta:

10 dkg vaj

20 dkg étcsokoládé

6 db tojás

20 dkg porcukor.

Krém:

2 csomag főzni való vaníliás pudingpor

8 dl tej

16 dkg cukor.

 

 

Elkészítés:

Vajat és a csokoládét összeolvasztjuk, ha nagyjából kihűlt, hozzá keverjük a tojások sárgáját. Tojásfehérjét a cukorral, kemény habbá verjük mixer segítségével, majd egy kézi keverőlapáttal, óvatosan beledolgozzuk a csokis masszába. Teflon, vagy szilikon formába öntjük, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, rugalmas állagú tésztát kell kapnunk. A tésztát kb. fél óráig még a sütőben hagyjuk kihűlni, lekapcsolt sütőnél, nyitott sütőajtónál. Össze fog „zuhanni”, nem kell megijedni. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor törékennyé válik!

Közben megfőzzük a pudingot, és kihűtjük. Ha a tésztát kivettük a sütőből, a nagyjából kihűlt pudingot a tetejére öntjük, és 1 – 2 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

  Orgazmus szelet


 

Fekete rózsa


FEKETE RÓZSA

 

Hozzávalók:

Tészta:

60 dkg liszt

1 csomag sütőpor

Pici szódabikarbóna

10 dkg vaj

30 dkg porcukor

1 db tojás

Tej.

 

Mákos krém:

20 dkg darált mák

20 dkg liszt

25 dkg porcukor

10 dkg vaj.

 

Vaníliás krém:

2 csomag vaníliás főzős pudingpor

7 dl tej

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg vaj

20 dkg porcukor.

 

Tetejére:

1 tábla tortabevonó csokoládé (gőz fölött felolvasztjuk, lehet egy kanál étolajat keverni hozzá, szép fényes lesz tőle.)

 

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, és 5 részre osztjuk. Tepsi hátán 2 lapot megsütünk.

A mákos krém hozzávalóit összedolgozzuk. (Tejben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, mákot, porcukrot.)

A 3 félretett tésztát külön-külön kinyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel, s feltekerjük, mint a bejglit.

A tepsibe a 3 tekercset egymás mellé tesszük és összesütjük. Egyben kiborítjuk.

A vanília pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük. A vajat a porcukorral kikeverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk.

 

Töltés:

Az alsó lapot megkenjük a vaníliakrém felével, rátesszük a mákos rudakat, majd a maradék vaníliakrémet rákenjük és a másik lapot pedig a tetejére rakjuk. Végül csokimázzal bevonjuk.

 

Szeletelni a rudakra merőlegesen kell, így lesz szép a rózsa.

Nagyon kiadós, finom, látványos sütemény!


 

Madártej szelet


MADÁRTEJ SZELET

 

Hozzávalók:

Tészta:

15 db tojásfehérje

15 evőkanál cukor

1 csomag sütőpor

15 evőkanál liszt.

 

Krém:

1,5 csomag margarin (37,5 dkg összesen)

15 db tojássárgája

7 evőkanál liszt

4 csomag vaníliás cukor

8 dl tej

10 evőkanál kristálycukor.

 

Tetejére:

Fél liter habtejszín.

 

 

Elkészítés:

Tészta: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd lassanként adjuk hozzá a cukrot. A sütőport összekeverjük a liszttel és óvatosan ezt is hozzákeverjük. Nagyobb margarinozott és lisztezett tepsiben megsütjük, 180 C fokon.

Krém: A tojássárgáját kikeverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a lisztet és a tejben megfőzzük. Mikor kihűlt kikeverjük a margarinnal, és a tésztalapra kenjük. A tejszint kemény habbá verjük és a krém tetejére simítjuk, villával megcifrázzuk.

 

Nekem volt még otthon tejszínem és a krémbe is tettem. De ez ízlés kérdése, nem rontja el. Először készítettem ezt a süteményt, de mindenkinek nagyon ízlett!

 

Madártej szelet készítése képekben


Jogász szelet


JOGÁSZ SZELET

 

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg cukor

Késhegynyi szódabikarbóna

Annyi tejföl, hogy jól gyúrható kemény tésztát kapjunk.

 

Kevert tésztához:

5 dkg vaj

10 dkg cukor

1 db tojás

1 db tojássárgája

Késhegynyi szódabikarbóna

2 kávéskanál kakaó

1 dl tej

13 dkg liszt.

 

Továbbá:

Pikáns ízű lekvár (pld. feketeribizli, áfonya..)

1 db tojásfehérje

10 dkg porcukor a mázhoz.

 

Az első tészta anyagait összegyúrjuk, 3/4 részét kis tepsibe (30 x 22 cm) nyújtjuk, megkenjük a pikáns ízű lekvárral.

A második tésztához a vajat kikeverjük a cukorral, tojással, tojássárgájával. Hozzádolgozzuk a kakaót, szódabikarbónát, tejet, lisztet.

A keveréket ráöntjük a lekvárral megkent tésztára.

A porhanyós tészta 1/4 részéből rudakat sodrunk ceruza vastagságúra, a rudakat egyenletes távolságra hosszában rárakjuk a barna tésztára.

Sütés közben a rudacskák belesüllyednek a tésztába, s amikor felvágjuk a süteményt, babosnak fog látszani.

 

Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett vastagra keverjük, és a meleg tésztára kenjük. Kihűlve vágjuk fel.

 

Díszítésként megszórjuk színes kókuszreszelékkel.






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 12
Havi: 25
Össz.: 122 838

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi sütik 1.
Sirály24 - © 2008 - 2024 - fenybenjaro.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »