Hozzávalók:
15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 adag erős feketekávé, fél dl Amaretto likőr, 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 2 csomag babapiskóta, 2-3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tojássárgájákat a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a mascarponét, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is forgasd bele.
A kávéhoz töltsd a likőrt, majd a babapiskótákat egyenként belemártogatva, rakj egy réteget egy szögletes tál aljára. Simíts rá krémet, majd a rétegezést folytasd addig, míg a hozzávalókból tart. A tetejére krém kerüljön.
Hintsd meg szép egyenletesen kakaóporral, és fóliával lefedve legalább 2 órára tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a piskóta megpuhuljon.
Kínálhatod mézes gyümölcsöntettel is: ehhez forrósíts mézet, dobj bele fagyasztott erdei vegyes gyümölcsöt, és épp csak addig hagyd a tűzön, amíg rottyan egyet. Egy kis likőr ebbe sem árt.
Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 10 dkg rama sütőmargarin, 6 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor
- a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt
- a krémhez: 1 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evőkanál rum
- a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
Hozzávalók:
- a tésztához: 35 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 20 dkg barnacukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg puha rama margarin, 2 evőkanál keserű kakaópor, 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl
- a tepsi kikenéséhez: margarin, finomliszt
- a töltelékhez: 5 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék
- a mázhoz: 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi tésztához valóval együtt tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. fél centiméter vastagságú, 40 x 20 cm-es téglalapokat nyújtunk. Az egyiket egy margarinnal kikent, belisztezett peremes tepsibe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk, majd egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 35 percig sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a mázat. Ehhez a tojások sárgáját a porcukorral és a rummal addig keverjük, míg sima nem lesz. A kész süteményt még forrón vágódeszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Kekszrolád
KEKSZROLÁD
Hozzávalók:
1 nagycsomag Albertkeksz
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 ek. Kakaópor (nem cukrozott)
2 cs. vaníliás főzőpuding
2 cs. vaníliás cukor
3 dl tej
1 cs. Kókuszreszelék
Elkészítés:
A két csomag pudingport, vaníliáscukrot és a tejet sűrű sima krémmé főzzük és hagyjuk langyosra hűlni.
A vajat, a porcukrot és a kakaóport összekeverjük, és a pudinghoz adjuk. A két masszát jól eldolgozzuk, hogy viszonylag sima krémet kapjunk.
Ezután elkezdjük rétegesen bekenni a kekszeket. Vigyázva nyomjuk össze, nehogy szétcsússzon.
Egy hosszú roládot kapunk, melyet kívülről is bekenünk krémmel, majd kókuszreszelékben. Ezután alufóliába tekerjük és egy napig a hűtőbe, tesszük.
Tálalás:
Kicsomagolás után ferdén szeleteljük, mert csak így hagyjuk meg a csíkos rolád jelleget.
Ági megjegyzése:
Sajnos nem olcsó az Albert keksz, ezért, ha ezt a sütit készítem, magam gyúrom és szaggatom ki a keksznek valót, méghozzá vaníliás ízű darálós kekszből. Megtalálhatjátok a Horváth Ilona-féle szakácskönyvben is. (Elég fél adagot elkészíteni ehhez belőle.)
DARÁLÓS KEKSZ
(Én így készítem)
Hozzávalók:
35 dkg liszt
12 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
12 dkg cukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
Csipetnyi só.
Elkészítése:
A vajat a liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, vaníliát, sütőport, csipetnyi sót, cukrot. Kézzel összegyúrjuk és a kapott masszát tésztanyújtó segítségével, egyforma vastagságúra nyújtjuk (ha kicsit ragad a tészta, nyújtás előtt lisztbe forgatom). Tetszőleges méretű kerek formákat szaggatunk belőle, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk nem túl szorosan egymás mellé.
Végül előmelegített sütőben közepes tűznél világos rózsaszínűre sütjük. 5-7 perc alatt kész.
Az elkészített kekszeket minden más fajta kekszes süteményhez fel lehet használni. Pl. kókuszgolyó, kókusztekercs, kekszes-almás stb. de akár önmagában is nagyon finom.
Mézes süti hozzávalók
- 70 dkg liszt
- 40 dkg méz
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg őrölt mandula/dióbél
- 1,5 dl étolaj
- 1 db tojás
- 2 tasak sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
Mézes süti készítése
Az olajat, mézet, cukrot egy lábosban melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Az őrölt fűszereket, a sütőport, a lisztet, a mandulát, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéját összekeverjük és hozzáadjuk a mézes-olajos keverékhez, jól összedolgozzuk. Majd hűtőben egy órán át pihentetjük, utána a hideg tésztával könnyebb dolgozni. ½ cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Karácsonyi mézes süti formákat szaggatunk ki belőle. Sütőben, 170 fokon, 10 percig sütjük. A félretett tojás fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadott 6 kanál cukorral, míg krémszerű fehér habot kapunk. A mézes süti figurákat ezzel a fehér habbal díszítjük.
Mézes süti tippek!
A méz mindig jellegzetes ízt kölcsönöz a süteménynek, ezért nem mindegy, hogy milyen mézet használunk a sütéshez. Természetesen mindenki azt a fajta mézt használja, amelyiket magára is szívesen megkostólna. A mézes süti egy régi péksüteményre a kovászos kenyérre hasonlít. Az édes mézes sütemény, aromáját és laza szerkezetét nemcsak az olyan hagyományos lazító anyagok biztosítják mint a szalakáli, hanem hosszú állás esetén a levegőből a tésztára telepedő élesztő és tejsavbaktériumok is. Ebből következik, hogy a mézes sütit gond nélkül lehet tárolni akár 1-2 hétig is, ha ez idő alatt el nem fogy.
Tiramisu recept
Eredeti olasz desszert, mely babapiskótából, feketekávéból és mascarpone-ból készül.A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás,
3 cs.vaníliás cukor,
3 ek.k.cukor,
50 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
kb.40 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaópor.
A tiramisu elkészítése:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb.fél órá át állni hagyjuk.
Tipp:Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.
Hozzávalók: 1 kg sima liszt, 4 dkg szódabikarbóna, 2 ek fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék), 50 dkg méz, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 5 egész tojás
A mézet a vajjal, porcukorral és a tojásokkal gépi habverővel alaposan kikeverjük.
Ezt addig folytassuk, amíg a krém teljesen ki nem fehéredik.
A száraz elemeket keverjük össze, majd öntsük hozzá a mézes masszát.
Majd ezt már kézzel gyúrjuk össze.
Miután jól összeállt a tészta, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 12 órára.
Ha már eleget „pihent” a tészta nyújtsuk ki kisebb darabokra szedve zsírpapíron, vagy sütőpapíron 4-5 mm vastagságúra.
Ez azért lényeges, mert a mézes tészta ragad, és a papírról könnyebben eltávolíthatók a kiszúrt formák.
A mézeseket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjük le őket vízzel felvert tojással.
Ettől lesznek szép fényesek.
200 fokos, előmelegített sütőben 3-5 perc alatt süssük őket készre.
Amikor kihűltek írókával díszítsük ki őket.
TIPP: Írókához 1 tojás fehérje, és 13 dkg átszitált porcukrot használjunk.
1. Puha mézeskalács
Hozzávalók
- 13 dkg méz,
- 13 dkg margarin,
- 3 tojás,
- 1 citrom,
- 25 dkg porcukor,
- 25 dkg finomliszt,
- 25 dkg rozsliszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 2 evőkanál mézes fűszerkeverék.
Elkészítés
A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 evőkanál citromlével és a porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük.
Elsimítjuk a tetejét, letakarjuk és egy éjszakán át hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük. Másnap lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Óvatosan, inkább kis lángon (150 fokon) megsütjük. Kb. 10-15 perc alatt megsül. Tetejét meg lehet kenni tejszínnel, illetve felvert tojáshabbal is. Fémdobozba téve 3-4 hétig is eláll, és ha egy almát is melléteszünk, nem keményedik meg.
2. Finn karácsonyi mézeskalács
Hozzávalók
- 1 kg liszt,
- 30 dkg margarin,
- 30 dkg cukor,
- 3 egész tojás,
- 25 dkg méz,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér,
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt narancshéj,
- 3 kávéskanál szódabikarbóna.
Elkészítés
Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. A tojásokat a cukorral jó habosra verjük
Ezt a háromfélét összegyúrjuk úgy, hogy egy kicsit összeálljon, majd egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap 1/2 cm-esre kinyújtjuk, tetszés szerinti formákat szaggatunk és megsütjük. Célszerű először mindet kiszaggatni formára, aztán sorban, két váltott tepsivel sütni, mert gyorsan sül. Sütés után kenjük meg őket tojással, így szép fényesek lesznek. Dobozban nagyon sokáig eláll, és karácsonyfadísznek is nagyon szépen mutat.
A cukormáz készítése
1 tojásfehérjét nagyon keményre verünk12 dkg porcukorral. Hűtőzacskóba helyezzük, egészen kicsi lyukat szúrunk rá, és mintákat rajzolunk a kész mézesekre. A cukormáz egy lehetőleg egy éjszakán át száradjon rajta.
3. Mézes kosárka
Hozzávalók
A tésztához:
- 28 dkg liszt,
- 20 dkg margarin,
- 8 dkg cukor,
- 2 db tojás sárgája,
- 1 csomag vaníliás cukor.
A töltelékhez:
- 4 db tojásfehérje,
- 20 dkg porcukor,
- 20 dkg darált dió,
- 15 dkg méz,
- 1/4 citrom leve, héja,
- 1-2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés
A tojás kivételével a hozzávalókat jól elmorzsoljuk, majd a tojással tésztává gyúrjuk. A tésztát hűvös helyen vagy hűtőben pihentetjük.
25 darab kosárkaformát alaposan kikenünk margarinnal. A tésztát 25 felé osztjuk, és minden formába belenyomkodunk egy adagot.
A tojásfehérjét jó kemény habbá verjük. A porcukros diót elkeverjük a mézzel, egy kevés tojáshabbal összedolgozzuk, majd óvatosan hozzáadjuk a többi habot. A kosárkák belsejét vékonyan ki lehet kenni pikáns lekvárral, így sokkal pikánsabb ízkeveréket kapunk. A habos-mézes diót eloszlatjuk mindegyik kosárkába úgy, hogy éppen hogy púpos legyen a teteje. Kb. 180 - 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük. A tetejét különböző magokkal, apróra vágott gyümölcsökkel lehet díszíteni.
4. Mézes puszedli
Hozzávalók
- 25 dkg méz,
- 10 dkg margarin,5
- 5 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 12 dkg porcukor,
- 3 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 6 evőkanál tejföl,
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
- 80 dkg liszt,
- 3 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 2 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér.
Elkészítés
A mézet és a margarint meglangyosítjuk. Nem szabad felforralni, a lényeg, hogy folyékony legyen. Hozzáadjuk a sárgabarack lekvárt, a porcukrot, a 3 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a vanília cukrot, a tejfölt. A citrom és a narancs héját belereszeljük, a levét pedig belefacsarjuk.
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket, és dolgozzuk össze a fenti keverékkel. Legalább 24 órán át letakarva pihentetjük, addigra megfelelően formázhatóvá válik.
Másnap még egyszer átgyúrjuk, és mivel elég nagy adag lesz, ezért egyszerre a felével vagy a harmadával dolgozunk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és - kellő távolságra egymástól – a sütőpapírral letakart tepsibe helyezzük. 170-180 fokos sütőben készre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, cukormázba vagy olvasztott csokoládéba (akár fehérbe is) mártogatjuk.
5. Karácsonyi mézes krémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dkg RAMA margarin,
- 40 dkg liszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 15 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 2 evőkanál méz.
A krémhez:
- 20 dkg RAMA margarin,
- 20 dkg cukor,
- 1 db citrom lereszelt héja és kifacsart leve,
- 3 evőkanál gríz,
- 3 dl tej,
- baracklekvár (ízlés szerint).
Elkészítés
A margarint, a tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük, és gőz fölött felfőzzük. Amikor kihűlt, a liszttel, a szódabikarbónával összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk. A tésztát egy órát pihentetjük, majd kinyújtjuk és sütőlapon vagy a tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként megsütjük (180 °C, laponként kb. 15 perc). Másnap töltjük.
A krémhez a tejből a búzadarával sűrű tejbegrízt főzünk. A margarint a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejbegrízt. A lapot először baracklekvárral vékonyan megkenjük, majd a krémmel megtöltjük a tortalapokat. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.