Hozzávalók
• 200 g darált sertéshús
• 100 g rizs
• 4 db debreceni
• 60 g vöröshagyma
• 8 db savanyú káposztalevél
• 800 g savanyúkáposzta
• 80 g császárszalonna
• 20 g liszt
• 1 db tojás
• 1 db füstölt köröm
• 3 dl tejföl
• 20 g fokhagyma
• 1 csomó kapor
• 50 g zsír
• 150 g füstölt szalonna
• só, fűszerpaprika, őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, csombor
Elkészítése
A rizst félig megfőzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.
A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fűszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.
A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bőréig bevágjuk, majd erre merőlegesen kockázzuk), és serpenyőben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besűrítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.
Diós-mákos bejgli
Hozzávalók (2 rúd)
A tésztához
• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• 1 db tojás a kenéshez
• só
Diótöltelék
• 200 g darált dió
• 200 g porcukor
• 20 g vaníliás cukor
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum
Máktöltelék
• 200 g darált mák
• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve és reszelt héja
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum
A tészta elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra
Dunai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.
Bajai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
Balatoni halászlé 1.
Fél kg apróhal (pl keszeg), 1 kg ponty, 20 dkg hagyma, 5 dkg édes-nemes paprika, 3 dkg só, 1-2 cseresznyepaprika.A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát. Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy háromnegyed órai forrást követően kész.
Paksi halászlé
1,5 kg ponty, 20 dkg hagyma, 6 dkg cecei házipaprika, 3 dkg só, 3-4 cseresznyepaprika, 6 adag tészta.A pontyokat megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, kb. 4 liter vízbe felteszem főni a halakkal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét (így szebb színe lesz) és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.
Rántott fogas
Kb 1 kg fogas (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.A fogast kívül-belül besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyával és tartármártás-sal tálalom.
Rántott harcsaszelet
A harcsát kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártás-t adok mellé.
Fokhagymás pisztráng
Kb 1,5 kg pisztráng, 10 dkg vaj, 6-8 gerezd fokhagyma, fél csomó petrezselyemzöld, só.A szobahőmérsékletű vajat elkeverem a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A halat megtisztítom, beirdalom, kívül-belül sózom. A vágatokba belekenem a fokhagymás vajat. A halakat egy tepsibe teszem, a maradék fokhagymás vajat a halak tetejére osztom. A forró sütőbe tolom és a vajjal időnként locsolgatva 25-30 percig sütöm.
Rántott ponty
1 kg pontyderék (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.A pontyot kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom. Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártás-t adok mellé, citromkarikákkal díszítem.
Rántott pangasius
1 kg fagyasztott pangasiusfilé, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só, lime.A halat alaposan besózom, majd 1 óra hosszat állni hagyom. Lecsepegtetés után lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Burgonyapürével és tartármártás-sal tálalom.
Fasirt kolbásszal, és tojással töltve
FASIRT KOLBÁSSZAL, ÉS TOJÁSSAL TÖLTVE
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús (sertéslapocka)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db nyers tojás,
2 db száraz zsemle
1 dl tej
2-3 db főtt kemény tojás
Kb. 15 cm parasztkolbász
Só, frissen őrölt bors, pirospaprika, majoranna
2 evőkanál zsír, vagy olaj.
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A zsemléket kockára vágjuk, tej és víz keverékében beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. 2 db tojást keményre főzünk, meghámozzuk.
Egy keverőtálba tesszük a darált húst, a kinyomkodott zsemléket, a langyos, dinsztelt vöröshagymát, a nyers tojást, és belereszeljük a fokhagymát is. Ízlés szerint fűszerezzük, majd jó alaposan összegyúrjuk.
Zsírozott, vagy olajozott tepsire fektetjük a húsmassza felét (téglalapra igazítva), az egyik felére tesszük a parasztkolbászt, a másik felére a főtt tojásokat. A maradék húsmasszával befedjük, cipót formázunk. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Tálalhatjuk melegen valamilyen burgonyával, idénysalátával, franciasalátával, de hidegen is finom.
Ez a töltési eljárás azért praktikus, mert így nincs vita: lehet válogatni, ki milyen tölteléket szeret.
Grill csirke - sütőben sütve
GRILL CSIRKE SÜTŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
Egy szép konyhakész csirke
1 fej vöröshagyma
Néhány gerezd fokhagyma
Tv paprika
Só, bors, pirospaprika
Zsír, vagy olaj.
Elkészítés:
Egy szép konyhakész csirkét belülről kissé besózunk, meghintjük borssal, piros paprikával.
Hasüregébe egy kis fej hagymát, néhány gerezd fokhagymát teszünk.(Nyáron egy zöldpaprikát)
A csirkét kívülről bőven bekenjük olajjal, vagy zsírral, beszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, aztán tepsibe tesszük, vizet öntünk alá és kb. 45 percig sütjük, közben meglocsolgatjuk az aláolvadt zsírral.
Mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Adhatunk mellé zsírban pirit ott burgonyát, zöldséges rizst, vagy majonézes köretet.
Vagdalthúscipó kolbásszal töltve
VAGDALTHÚSCIPÓ KOLBÁSSZAL TÖLTVE
Hozzávalók:
80 dkg sertéslapocka darálva, 20 cm-es parasztkolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db szikkadt zsemle, 2 dl tej, 2 db tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1 tk. őrölt majoranna, 1 kk. vegeta, frissen őrölt bors, só, 1 ek. olaj a tepsi kikenéséhez.
A zsemlét kockára vágom, tejbe áztatom. A kolbászt forró víz alá tartom, majd megtörölgetem, így a bőrét könnyen le tudom húzni. A hagymát tisztítom, kockázom. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, zsírjára sütöm, a hagymát ráteszem, megdinsztelem.
Mély tálba teszem a kicsavart zsemlét, a darált húst, az egyenként felütött tojásokat, a megpárolt hagymát a szalonnával együtt, a reszelt sajtot és az összes fűszert. Jó alaposan összegyúrom, gyömöszölöm. Utóízesítem, ha szükséges. Nyáron, egy kisebb tv-paprikát, egészen apróra vágva is adhatunk hozzá.
Olajozott tepsibe fektetem a húsos keverék felét, a kolbászt a közepére teszem, majd beborítom a maradék húskeverékkel. Csinos cipóvá formázom vizes kézzel.
Előmelegített sütőben, kb. 1 óra alatt készre sütöm. Nem kiszárítani! Szeletelés előtt hagyom kicsit pihenni.
Melegen mindenféle körettel kínálhatom, vagy főzelékre feltétnek is kiváló.
Hidegen is finom: például franciasalátával tálalva. Remekül fagyasztható.
A fotón karfiolgratin a körete.
Naracsos csirkecomb
NARANCSOS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
4-5 db csirkecomb
Füstölt húsos szalonna (bacon)
1 db narancs leve
2 dl fehérbor
Csinos tűzálló tálba szalonna szeleteket fektetek, ráteszem a kissé megsózott csirkecombokat. A tetejükre is szalonna szeleteket teszek. Ráöntöm a fehérbort, és a narancs levét.
Alufóliával lefedve sütöm, míg a csirke megpuhul, majd az alufóliát levéve szép pirosra sütöm.
Krumplipürével, salátával tálalom. Különleges ízű, nagyon finom!
Sertésrostélyos
SERTÉSROSTÉLYOS
Hozzávalók:
1-1,5 kg disznóhús (rostélyosnak való)
Vegeta, só, bors, curry
2-3 szelet szalonna
Sör
2-3 db vörös, vagy lila hagyma
7-8 db megmosott krumpli
Pici olaj
Sajt, tejföl
Alufólia.
Elkészítés:
A húsokat befűszerezni a fűszerek keverékével és állni, hagyni, legalább 1 órát, de lehet többet is. Felaprítani a hagymákat köretnek a hús mellé.
A húst rostélyoson megsütni. Mi a sütés előtt egy szelet szalonnát is meg szoktunk sütni a rostélyon, hogy lecsepegjen a szénre a szalonna zsírja így a tűz is jobban ég, a húsok se fognak a rostélyra ráragadni. A húsokat sütés közben sörrel kell meglocsolgatni.
Amíg a Férfiak sütögetik a húst, elkészítjük a köretet:
Az alaposan megmosott krumplikat héjastól kettévágjuk, vegetázzuk. Rárakjuk a méretre vágott fóliákra, amiket egy kissé beolajoztunk. Becsomagoljuk, majd előmelegített sütőben 200 C fokon sütjük kb. 45 percig. Mikor megsültek, még melegen megszórjuk reszelt sajttal.
Sajtos rakottcsirke
SAJTOS RAKOTTCSIRKE
Hozzávalók:
2 db nagyobb kicsontozott csirkemell
3 dl tej
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 dl tejföl
Só.
Panírozáshoz:
Liszt
2 db tojás felverve
15 dkg füstölt sajt reszelve
Só.
A csirkemelleket szeletelem, kicsit klopfolom, és sózott tejbe áztatom a fokhagymagerezdekkel együtt, kb. 2 órára.
Egy csinos tűzálló tálat kivajazok.
A csirkemell szeleteket a tejből kivéve megtörölgetem, sózom, és panírozom: lisztben, majd a felvert és megsózott tojásban, végül a finomra reszelt füstölt sajtban.
Rétegesen lerakom a kivajazott tálba, a tetejére rálocsolom a tejfölt, és vajdarabkákat szórok rá.
Praktikus jó szorosan egymás mellé helyezni a szeleteket, és függőlegesen 3 sort kialakítani, hogy a szeletelésnél majd szépen mutasson.
180 C fokon, 50-60 percig sütöm. Figyeljünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával.
Krumpli köret illik hozzá, friss salátával kitűnő ebéd, de hidegen is nagyon finom!
Pácolt csirkeszárnyak ropogós bundában
PÁCOLT CSIRKESZÁRNYAK ROPOGÓS BUNDÁBAN
Hozzávalók:
8 db nagyobb csirkeszárny
2 pohár joghurt (2-szer 175 gramm 4%-os)
Fél csomag Konyhavarázs sültcsirke fűszerkeverék
2 db tojás
Liszt
Corn Flakes (kukoricapehely)
Chili por
Só
Olaj.
Elkészítés:
A csirkeszárnyak csontos végét levágjuk (jó lesz alapléphez), és félbe vágjuk őket a forgóknál. Egy erősebb nylon tasakba tesszük őket. Hozzáöntjük a joghurtot, egy evőkanálnyi fűszerkeveréket. Összecsavarjuk a zacskó száját, és alaposan megnyomkodjuk a csirkeszárnyakat, hogy elkeveredjenek a páclében. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap panírozzuk és sütjük: A tojásokat elkeverjük 2 csipet sóval, a lisztbe teszünk egy evőkanálnyi fűszerkeveréket. A kukoricapelyhet összetörjük nagyjából, nem árt, ha maradnak nagyobb darabok benne. (Nylon zacskóba tesszük, és húsklopfoló sima részével csapkodjuk össze.) Ebbe is teszünk egy evőkanálnyi fűszerkeveréket.
Szokásos módon panírozunk: a szárnyakról kézzel lehúzzuk a joghurtos pácot, majd a fűszeres lisztbe, tojásba, kukoricapehelybe forgatjuk.
2 ujjnyi, nem túlforró olajban kezdjük a sütést – fordításnál mérsékeljük a tüzet.
Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük, frissen, ropogósan tálaljuk.
Illik hozzá a sült hasábburgonya és a Káposztás vegyes saláta joghurttal, vagy valamilyen salátaféle.
Halászlé
Sok családnál el sem tudják képzelni a karácsonyt halászlé nélkül. Ünnepi hagyományként évről évre újból az asztalra kerül. Receptünk segítségével idén te is elkészítheted az ünnepekre. Hozzávalók:
1 db 1-1,2 kg-os ponty fél kg apró hal (keszeg, kárász) vagy halfej és farok 2 nagy fej hagyma 2 paradicsom 2 zöldpaprika Cseresznyepaprika 1-2 kávéskanál pirospaprika (ízlés szerint) só Először is a halat meg kel tisztítani, majd mossuk meg alaposan, a fejét és a farkát le kell vágni, majd a színhúst ujjnyi vastagra szeleteljük fel,és enyhén megsózva tegyük félre. A fejet, a farkat és megtisztított halakat beletesszük egy edénybe és öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, a felkarikázott hagymát is beletesszük, kissé megsózva lassú tűzön addig forraljuk, amíg a hús teljesen le nem fő a csontokról. Szitakanálon passzírozás nélkül szűrjük át a levét, ezután felforraljuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát, és a szeletekre vágott paradicsomot, egy csipetnyi cseresznyepaprikát és a besózott haldarabokat. Rázogatva lábast, lassú forralással 10-15 percig főzzük. |